Koncert hírek

  

 

 

A változás jogát fenntarjuk!

 

 

 

 

 

 

 

Korál

 

A Korál megalapításának ötlete már 1974 nyarán felmerült, amikor a KITT-Egylet feloszlása után Koncz Zsuzsa állandó kisérőzenekart keresett.

Az első formáció jól ismert zenészekből állt:

 

- Brunner Győző (dob)

- Makrai Pál (szólógitár)

- Kozma András (basszusgitár)

- Balázs Ferenc (billentyűs hangszerek).

 

A Korál nem csak kísérőzenekarként vált ismertté, mivel, 1974 októberében a 144 nóta című TV-műsorban  “ Ha kedvem tartja” című saját daluk is elhangzott.

1975-ben a Hazafelé című számmal felkerültek a sikerlistákra, de az alkotói együttműködés ezután megszakadt és az együttes is feloszlott.

 

Az 1977. augusztus 20-án rendezett Piramis - Taurus - Tűzkerék koncert sikere adta az újabb ötletet, hogy a Taurus örökségét felvállaló Balázs Ferenc önállóan alapítson zenekart és a kemény rockzene iránt feltámadó igényt, a Taurus-nosztalgiát, valamint saját, közel évtizedes zenészmúltjának hírnevét kihasználva próbáljon meg betörni az élvonalba.

 

Az új Korál 1978. május 1-én mutatkozott be a Budai Ifjúsági Park hétezer nézője előtt, amelynek vezetője, billentyűs játékosa, szerzője és énekese Balázs Ferenc (1949), a Neoton és a Taurus egykori muzsikusa.

Társai:

 

- Fischer László (gitár)

- Scholler Zsolt (basszusgitár)

- Pados István (dob).

 

Az egyéni Korál hangzás 1979 elejére alakult ki, amikor Balázs Fecó zeneszerzői képessége, egyénisége új, a magyar rockban egyedi "fazont" adott az együttesnek. Fecó lírai alkatából adódóan, a keményebb hangzást jól ellensúlyozzák a romantikus hangulatok. Felléptek Bulgáriában, az egykori Szovjetunióban, Jugoszláviában, Svájcban, Kubában.

 

1979-ben a doboknál helycsere történt, Papp Tamás került a csapatba, majd 1980-ban  Dorozsmai Péter kerül a dobok mögé. 

 

Az 1981-es táncdalfesztiválon a ”Homok a szélben” című dalukkal óriási sikert arattak. 

 

1983-ban Scholler Zsoltot, Fekete Tibor "Samu" váltja a basszusgitárnál.

 

1986-ban a Korál felhagyott az aktív koncertezéssel de Fecóval több stúdiólemezt is készítettek. 1997-ben ismét összeálltak és koncertet adtak a Kisstadionban, amelyért később megkapták “Az év koncertje” eMeRTon-díjat. 2000-ben, a Kisstadionban 12 ezer ember előtt megismételték a nagy sikerű ’97-es nosztalgia-koncertet.

 

2006. augusztus 25-én lemezbemutató-koncertet adtak a már “kultikussá” vált Kisstadionban, ahol bemutatták, az ugyanezen a napon megjelent “Ne állj meg soha” legújabb albumukat.